μεταχειρισμένο laptop

Μεταχειρισμένο laptop – Τι πρέπει να προσέξω; Leave a comment

Ένα μεταχειρισμένο laptop μπορεί να σας προσφέρει τις δυνατότητες ενός καινούριου, ακόμα και με τα μισά λεφτά! Η αγορά των μεταχειρισμένων φορητών υπολογιστών – και όλων των ηλεκτρονικών συσκευών γενικότερα – έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η πληθώρα νέων μοντέλων από τις εταιρίες έχουν δημιουργήσει μια αγορά αξιόλογων μηχανημάτων σε πολύ προσιτές τιμές. Φυσικά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ευκαιρίες. Οι ειδικοί της e-gate.gr θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή.
Οι δύο μεγάλες κατηγορίες στην αγορά μεταχειρισμένου υπολογιστή είναι οι ανακατασκευασμένοι και οι μεταχειρισμένοι. Ας δούμε χωριστά κάθε μια από τις δυο κατηγορίες.

Ανακατασκευασμένο – Refurbished Laptop

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερα καταστήματα προσφέρουν ανακατασκευασμένα (refurbished) laptops.Τι ακριβώς όμως είναι αυτό;

Refurbishment είναι η διαδικασία κατα την οποία μια ηλεκτρονική συσκευή επιστρέφεται σε κάποιον κατασκευαστή/πωλητή ο οποίος την ελέγχει ή την επισκευάζει αν χρειάζεται και στη συνέχεια την πουλάει. Συνήθως οι ανακατασκευασμένες συσκευές ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν σε καταστήματα για επίδειξη.
  • Συσκευές που καταστράφηκε η συσκευασία τους πριν πουληθούν.
  • Συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα σαν χρησιδάνειο ή μίσθωμα.
  • Συσκευές που έχουν επιστραφεί σε καταστήματα από πρόγραμμα ανταλλαγής συσκευών.
  • Συσκευές που πουλήθηκαν ώς μεταχειρισμένες σε καταστήματα.
  • Συσκευές που επιστράφηκαν ώς ελλατωματικές και επισκευάστηκαν.

Τι κερδίζω;

Τα οφέλη από την αγορά μιας τέτοιας συκευής είναι πολλά.
Αρχικά, ότι έχει ελεγθεί η σωστή λειτουργία της από κάποιον τεχνικό, έχει γίνει συντήρηση, καθαρισμός και η συσκευή δεν έχει προβλήματα σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος και προγραμμάτων.
Συνήθως ένα refurbished laptop συνοδεύεται από μια εγγύηση (μικρότερη του κατασκευαστή).
Η αγορά γίνεται από κατάστημα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση βλάβης ή οποιαδήποτε απροσδόκητη συμπεριφορά της συσκευής μετά την αγορά, είναι βέβαιο ότι έχετε κάποιον να απευθυνθείτε. Επίσης ένα κατάστημα έχει ως βασικό στόχο την ικανοποίηση των πελατών του, οπότε έιναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει το καλύτερο για να σας εξυπηρετήσει.
Λαμβάνετε νόμιμο παραστατικό για την αγορά. Συνεπώς αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή εταιρία, μπορείτε να περάσετε τη συναλλαγή στα έξοδά σας.
Πιθανόν η συσκευή σας να είναι σχεδόν αχρησιμοποίητη (ή και εντελώς καινούρια σε κάποιες περιπτώσεις).

Τι να προσέξω:

Το κατάστημα που θα επιλέξετε να είναι αξιόπιστο. Ακόμα καλύτερα να μιλήσετε με τον τεχνικό που έκανε τον έλεγχο του μηχανήματος ώστε να σας πει περισσότερα για την κατάσταση του.
Φυσικά φροντίστε να κάνετε τους γενικούς ελέγχους που αναφέρουμε στην επόμενη παράγραφο για τα μεταχειρισμένα.

Μεταχειρισμένο Laptop

Σε κάθε άλλη περίπτωση δε γνωρίζετε τη χρήση που έχει γίνει σε ένα μεταχειρισμένο laptop καθώς λοιπόν υπάρχει αυτό το ρίσκο, για να αξίζει η αγορά ενός μεταχειρισμένου θα πρέπει η τιμή του να είνα αρκετά δελεαστική (όχι όμως τόσο χαμηλή που να δημιουργεί υποψίες). Οι ειδικοί της e-Gate με τη μεγάλη εμπειρία τους σε επισκευές υπολογιστών θα σας πουν τι πρέπει να προσέξετε ώστε να ελαχιστοποιήσετε το ρίσκο.

Τι να προσέξω:

Ελέγξτε το προϊόν πριν την αγορά. Ακόμα καλύτερα δείτε το προϊόν από κοντά. Αν αυτό δεν είναι δυνατό τότε ζητήστε να κάνετε βιντεοκλήση ώστε να δείτε την κατάσταση του μηχανήματος. Επίσης ζητήστε να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα με κάποιο πρόγραμμα απομακρυσμένου ελέγχου (όπως το teamviewer). Σε περίπτωση που το μηχάνημα σας ενδιαφέρει πραγματικά προτείνουμε να κρατήσετε κάποια screenshots από τη βιντεοκλήση και πιο συγκεκριμένα κάποια στο οποία να φαίνεται ο σειριακός αριθμός και τα specs του μηχανήματος (ώστε να είστε σίγουροι ότι το μηχάνημα που θα παραλάβετε είναι το ίδιο που είδατε).

Αν μπορέσετε να δείτε από κοντά το μηχάνημα κάντε τον έλεγχο σε εσωτερικό και κατα προτίμηση ήσυχο χώρο. Αν συναντηθείτε σε καφετέρια (χωρίς να θέλουμε να κάνουμε διαφήμιση) προτιμήστε ένα κατάστημα τύπου Starbucks.

Δοκιμάστε τον υπολογιστή για αρκετή ώρα. Αν έχει κάποιο πρόβλημα υπερθέρμανσης τότε αυτό δε θα γίνει αντιληπτό με λίγη ώρα χρήσης.

Σκεφτείτε ποιά είναι η πιο βαριά χρήση που θα κάνετε στον υπολογιστή και δοκιμάστε την. Θα δείτε τόσο αν σας καλύπτει από άποψη δυνατοτήτων, αλλά και αν «κολλάει» σε απαιτητική χρήση.
Δείτε το μηχάνημα μέρα και καλύτερα σε κλειστό χώρο. Δοκιμάστε την οθόνη σε διαφορετικές φωτεινότητες και με αρκετά μονόχρωμα background ώστε να ενοτπίσετε τυχόν σκιές ή καμένα pixels.

Δοκιμάστε το laptop με μπαταρία και με πρίζα. Δείτε αν η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι ικανοποιητική. Βάλτε το φορτιστή και επιβεβαιώστε ότι φορτίζει κανονικά. Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που συναντά κανείς σε ένα μεταχειρισμένο laptop είναι η πεσμένη μπαταρία.
Ανοίξτε ένα σημειωματάριο και δείτε ότι δουλεύουν όλα τα πλήκτρα κανονικά. Ελέγξτε τα πλήκτρα του ποντικιού ότι δουλεύουν σωστά.

Χρησιμοποιήστε όλες τις εισόδους – εξόδους του υπολογιστή. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα φλασάκι, ένα ζευγάρι ακουστικά, μια κάρτα μνήμης και αν ο υπολογιστής διαθέτει – ένα cd ή dvd. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βιντεοκλήση για να δείτε ότι λειτουργεί η κάμερα. Συνδεθείτε στο internet για να ελέγξετε το wifi του laptop.

Γυρίστε τον υπολογιστή και δείτε τις βίδες που συγκρατούν το σασί. Αν υπάρχουν σημάδια ότι ο υπολογιστής έχει ανοιχτεί από κάτω ζητήστε να μάθετε το λόγο. Σε αυτή την περίπτωση συνιστούμε να ελέγξει τον υπολογιστή και κάποος τεχνικός ώστε να επιβεβαιώσει την καλή κατάσταση του εσωτερικού.

Ρωτήστε όσα περισσότερα μπορείτε ώστε να καταλάβετε τη χρήση που έχει γίνει σε έναν υπολογιστή. Αν γνωρίζετε τις συθήκες κάτω από τις οποίες δούλευε ένας υπολογιστής μπορείτε να εστιάσετε τους ελέγχους σας σε συγκεκριμένα σημεία.

Ορίστε κάποιες συμβουλές από τους τεχνικούς μας:

Αν ο πωλητής έκανε κυρίως browsing και έβλεπε ταινίες υπάρχει μεγάλη περίπτωση το λαπτοπ να δούλευε αρκετές ώρες πάνω σε κρεβάτι και ακόμα χειρότερα πάνω σε κουβέρτα ή πάπλωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αερίζεται καλά το μηχάνημα δημιουργώντας προβλήματα στο σύστημα ψύξης. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό το μηχάνημα να παρουσιάσει στο μέλλον (αν δεν έχει ήδη) πρόβλημα υπερθέρμανσης.
Αν ο πωλητής ασχολείται με τη μουσική είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούσε τον υπολογιστή σε live performances. Σε αυτή την περίπτωση προτείνουμε να κάνετε έλεγχο στο εσωτερικό του υπολογιστή (με τη σύμφωνη γνώμη του πωλητή πάντα) με τη βοήθεια τεχνικού. Ο τεχνικός θα μπορέσει να ελέγξει το εσωτερικό για τυχόν υγρά (ποτό – νερό) που έχουν πεσει στον υπολογιστή, η για στάχτες από καπνό.
Αν το επάγγελμα του πωλητή απαιτεί πολλές μετακινήσεις τότε είναι πολύ πιθανό ο υπολογιστής να ήταν συνέχεια σε κίνηση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελέγξετε πολύ σχολαστικά το εξωτερικό για γρατζουνιές και χτυπήματα. Επίσης αν ο σκληρός δίσκος είναι μηχανικός (δεν είναι ssd ή ενσωματωμένος στη μητρική) τότε επιβάλλεται να τρέξετε κάποιο διαγνωστικό εργαλείο.
Αν ο πωλητής έχει κατοικίδιο, είναι πιθανό να υπάρχουν τρίχες στο εσωτερικό του υπολογιστή. Σε αυτή την περίπτωση ζητήστε από τον πωλητή να επομιστεί το κόστος ενός καθαρισμού από κάποιον τεχνικό.

Μερικές γενικές συμβουλές:

Προτιμήστε εμπορικά μοντέλα. Πέρα από το γεγονός ότι ένα εμπορικό μοντέλο υποδηλώνει συνήθως μια αξιόλογη συσκευή, είναι πολύ πιο έυκολο να βρεθούν ανταλλακτικά, κάνοντας την επισκευή του (αν χρειαστεί) πολύ πιο έυκολη και οικονομική.

Ρωτήστε έναν τεχνικό πόσο επεκτάσιμο και πόσο εύκολα επισκευάσιμο είναι ένα μοντέλο. Θα είναι ιδιαίτερα άσχημο αν αγοράσετε έναν υπολογιστή με σκοπό να του αυξήσετε τη μνήμη RAM και διαπιστώσετε ότι δεν είναι δυνατή η αναβάθμιση της. Επίσης ένα εύκολα επισκευάσιμο μοντέλο σας κάνει να ανησυχείτε λιγότερο για ενδεχόμενο προβλήμα. Πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ένα μεταχερισμένο laptop, όσο καλοδιατηρημένο και προσεγμένο να είναι, δεν πάυει να έχει υποστεί κάποια φθορά λόγω χρήσης.

Προτιμήστε αξιόπιστες & επώνυμες μάρκες από κάποιον άγνωστο κατασκευαστή ακόμα κι αν τα χαρακτηριστικά του μηχανήματος είναι πιο ελκυστικά.

Αξιολόγηστε τα ελατώμματα που πιθανόν να έχει το μηχάνημα. Αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο laptop, οπότε πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι θα έχει σημάδια χρήσης και πιθανότατα κάποια μικροπροβλήματα. Αξιολογήστε τα και μην απορρίψετε κάποιο μηχάνημα για κάποιον ασήμαντο λόγο (όπως για παράδειγμα καμένο pixel).

[message_box bg=”#hex or http://imageurl”]

Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε τα refurbished προϊόντα τα όποια έχουν ελεγχθεί από τους τεχνικούς της e-gate και για αυτό άλλωστε σας δίνουν και 1 χρόνο εγγύηση!

[/message_box]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *