οθόνη υπολογιστή

Τι οθόνη υπολογιστή να πάρω;

Ψάχνετε να αγοράσετε καινούργια οθόνη για τον υπολογιστή σας και έχετε πελαγώσει; Κανένα πρόβλημα! Απλώς ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Όταν ψάχνει κανείς να αγοράσει οτιδήποτε, από την πιο απλή αγορά μέχρι και την πιο σύνθετη, στην ουσία πρέπει να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα: Πως σκοπεύω να χρησιμοποιήσω αυτό που θα αγοράσω;

Απαντώντας σε αυτό το απλό φαινομενικά ερώτημα θα είστε στο σωστό δρόμο για να κάνετε την ιδανική αγορά για τις δικές σας πραγματικές ανάγκες. Προσέξτε λέμε πραγματικές γιατί στις μέρες μας υπάρχουν και πολλές ψεύτικες, φτιαχτές ανάγκες.

Με απλά λόγια για να βρείτε τι οθόνη υπολογιστή να πάρετε πρέπει πρώτα να αποφασίσετε για τι είδους χρήση προορίζεται.

Βασική χρήση

Η βασική χρήση περιλαμβάνει απλές εργασίες όπως σερφάρισμα, διάβασμα email, περιήγηση σε κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter κλπ), επεξεργασία εγγράφων κλπ.

Για όλες αυτές τις εργασίες δεν χρειάζεστε οθόνη με υψηλές επιδόσεις. Με λίγο ψάξιμο θα βρείτε πολλά μόνιτορ σε πολύ καλές τιμές. Μάλιστα δεν είναι ανάγκη να πάρετε μικρή οθόνη και να βγάζετε τα μάτια σας.

2

Μπορείτε να βρείτε πολλές οθόνες υψηλής ανάλυσης (HD Ready) σε ικανοποιητικό μέγεθος (22 με 24 ίντσες) και σε προσιτή τιμή για να κάνετε τη δουλειά σας.

Μέση χρήση

Οι οθόνες που απευθύνονται στον μέσο χρήστη πρέπει να παρέχουν ικανοποιητική ποιότητα θέασης και την απόδοση που απαιτείται για καθημερινές εργασίες.

Αυτές περιλαμβάνουν τον διαμοιρασμό φωτογραφιών, τη λήψη και τη θέαση ταινιών και βίντεο, την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων μέσω skype ή αντίστοιχων προγραμμάτων, τη δημιουργία παρουσιάσεων και υπολογιστικών φύλλων και πολλά άλλα.

3

Μια οθόνη τύπου LED ή IPS με ανάλυση Full HD θα καλύψει το μέσο χρήστη. Αν μάλιστα επιλέξετε ένα μεγαλύτερο μόνιτορ (από 27 ίντσες και πάνω) ή μια οθόνη αφής μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε και ως οικιακό σταθμό ψυχαγωγίας.

Επαγγελματική χρήση ή/και αναπαραγωγή πολυμέσων

Αν ασχολείστε επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη γραφιστική την παραγωγή βίντεο ή άλλων πολυμέσων τότε χρειάζεστε μια οθόνη σχεδιασμένη για τέτοιου είδους εφαρμογές.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διαγώνιο, ανάλυση τουλάχιστον Full HD (προτείνεται 4Κ) ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος εργασίας και υψηλή ανάλυση για να μην ξεφεύγει καμία λεπτομέρεια.

4

Επίσης χρήσιμη μπορεί να φανεί μια οθόνη με IPS πάνελ, λόγω της ακρίβειας στα χρώματα και των μεγάλων γωνιών θέασης.

Αν ασχολείστε με την επεξεργασία βίντεο επιλέξτε μια οθόνη με χρόνο απόκρισης κάτω από 5ms για να μειώσετε φαινόμενα θόλωσης ή ghosting (το αποτύπωμα που μένει από προηγούμενα καρέ).

Καλό είναι επίσης να προτιμήσετε μια οθόνη με ρυθμιζόμενη βάση για λόγους ευκολίας και εργονομίας.

Για παιχνίδια

Οι gamers είναι μια ειδική κατηγορία που χρειάζονται γενικά συστήματα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Εκτός λοιπόν από τις υψηλές απαιτήσεις σε υπολογιστικά συστήματα, χρειάζονται και μια πολύ δυνατή οθόνη.

Για την ακρίβεια χρειάζονται μια οθόνη που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις των σημερινών παιχνιδιών σε ταχύτητα και ευκρίνεια.

Και λέμε των σημερινών παιχνιδιών, γιατί αν η σχέση σας με το gaming σταματάει στη θρυλική πασιέντζα των windows, τότε μάλλον και η πιο απλή οθόνη θα σας καλύψει…

Στην περίπτωση των πραγματικών gamers προτείνεται μια οθόνη ανάλυσης τουλάχιστον Full HD (μία 2Κ ή 4Κ δεν θα ήταν κακή ιδέα) με χρόνο απόκρισης 5ms ή γρηγορότερο, ρυθμό ανανέωσης 60Hz ή ταχύτερο και οριζόντια γωνία θέασης πάνω από 178 μοίρες.

5

Αν τώρα σας αρέσει το Multi-boxing, δηλαδή το να παίζετε με δύο ή περισσότερους χαρακτήρες, μπορείτε να προσθέσετε μια δεύτερη οθόνη για να μπορείτε να βλέπετε ταυτόχρονα δυο χαρακτήρες.

Ό,τι και να επιλέξετε θυμηθείτε το βασικότερο απ’ όλα. Επιλέξτε σύμφωνα με τις πραγματικές σας ανάγκες και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι.

Καλές αγορές!